Visst är det kul att leva i nuet och spendera därefter. Men vad du bör känna till är att du riskerar en hel del genom ett sådant carpe diem beteende. Vad skulle exempelvis hända om du plötsligt förlorade arbetet och därmed även inkomsten? Har du så att du klarar dig då eller blir det en enkel biljett till fattighuset?

Att börja spara är inte svårt, men ändå är det många som inte börjar med detta innan man väl själv upplevt hur illa det kan gå om man inte har något kapital alls undanstoppat. Fördelen med att upprätta ett sparande tidigt är att man kan spara lite åt gången samtidigt som man successivt får avkastning på dessa pengar.

Kommer man igång med sparandet väldigt sent i livet, kommer man tvingas sätta av väldigt stora summor pengar innan man har en bra buffert. En annan nackdel med detta är att de flesta av oss samlar på oss en del dyra vanor under våra liv, därför blir det generellt svårare att plötsligt börja lägga undan pengar när man nått 40-50 år jämfört med när man är runt tjugo.

Sparkonto, fonder eller aktier?

Att välja sparform är inte helt lätt. Blickar man tillbaka en tjugo år i tiden, ter det sig självklart att man bör lägga sina besparingar i aktier eller fonder eller kanske ännu hellre i fastigheter. Men tiderna förändras och ovissheten är stor inför framtiden.

Frågar man en placeringskonsult kommer denna troligtvis rekommendera att du placerar dina pengar på börsmarknaden, men om du väljer detta alternativ MÅSTE DU vara medveten om att detta innebär en viss risk. Fonder är ett tryggare alternativ eftersom pengarna då sprids över ett stort antal företag istället för ett eller ett par.

Den senaste flugan inom sparande heter annars högräntekonto, som fungerar på så vis att kunden binder upp sin pengar hos banken i ett visst antal år. Genom att binda pengarna får kunden bästa möjliga sparränta på sina pengar. Vilket är ett betydligt bättre alternativ än att låta pengarna vila på ett vanligt bankkonto där räntan är minimal.