När man drar igång ett nytt företag är det sällan just bokföringen som lockar. Tvärtom är bokföringen ofta just en sådan sak som gör att många tvekar om man ens vill starta ett eget företag. Men det behöver inte vara så speciellt krångligt att få ordning på ekonomin och redovisningen av den samma.

Nyckeln till en lyckad bokföring, är kontinuitet och att man ser till så att alla fakturor bokförs löpande. För den med enskild firma finns det två olika val när det kommer till bokföring, kontantmetoden och faktureringsmetoden. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa båda redovisningsformer är när en faktura (ett köp eller försäljning) skall bokföras. I den förstnämnda metoden bokför du alltid alla hädelser i samband med betalningen, medan faktureringsmetoden utgår  från de datum då fakturan utfärdas.

Det finns en mängd hjälpmedel att ta till för att effektivera bokföringen. En av de mest brukade är bokföringsprogram, vilka gör att du slipper upprätta konteringen manuellt. Detta sparar tid och arbete för den som kanske inte anser att företagsredovisning tillhör det roligaste i världen. Några bra och väl inarbetade programvaror är Visma, Speedledger och Fortnox, men det finns en hel uppsjö av olika program och i slutänden handlar det mycket om personliga preferenser.

Ta dig råd att anlita professionell hjälp

Som företagare är det alltid bra att lära sig grunderna i bokföring, detta inte minst eftersom du som företagare står som slutgiltigt ansvarig för företagsredovisningen. Samtidigt hamnar man lätt i andra diket också och låter snålheten bedra visheten. Att hyra in extern hjälp i form av auktoriserad redovisningskonsult och revisor. Ibland tjänar man nämligen en hel del på att betala lite extra för dessa tjänster istället för att själv försöka leta sig fram till svaren. Tänk på att tid också är pengar, se till att använda den till det du behärskar istället för att försöka vara bäst på allt!